Actualiteiten

13 augustus 2011

Uw advocaat weggooien?

Per 1 juli 2011 is de zogeheten competentiegrens om te kunnen procederen bij de kantonrechter opgetrokken naar € 25.000,-. Ook is de kantonrechter in eerste lijn bevoegd verklaard kennis te nemen van alle zaken m.b.t. consumentenkoop (onbepaalde waarde) en consumentenkrediet (tot € 40.000,-). In de pers werd al jubelend gesuggereerd dat u uw advocaat nu wel kunt “weggooien”. U kunt uw zaak immers nu zelf bepleiten bij de kantonrechter. Of dat zo verstandig is, is op zijn minst twijfelachtig.

Voor 1 juli 2011 was de competentiegrens € 5.000,-. Er komen bij de kantonrechter heel veel (bulk) zaken die minder dan € 5.000,- als inzet hebben. Denk bijvoorbeeld aan geschillen met telecombedrijven, energieleveranciers, postorderbedrijven en ziektekostenverzekeraars om er maar eens een paar te noemen. Meestal gaat het dan om bedragen die liggen tussen de € 500,- en € 2.500,-. In al die zaken kon de burger dus al zelf procederen. Vaak gebeurde dat ook met in veel gevallen met funeste gevolgen als resultaat.

Mijn ervaring is dat veel mensen die aanmaningen op de deurmat krijgen -al dan niet fors en vaak ten onrechte met (teveel) incassokosten verhoogd)- roepen dat ze het niet kunnen betalen. Daarmee neemt men dus al een verkeerd startpunt in. Het gaat er in de eerste plaats niet om of u een vordering wel of niet kunt betalen maar of u hem zou moeten betalen. Soms is er sprake van onjuiste facturering, persoonsverwisseling of heeft er helemaal geen levering plaats gevonden. Wat mensen bovendien vaak vergeten is dat het de eisende partij is die moet bewijzen dat u hem geld schuldig bent en niet andersom. Dat vereist echter wel een nauwgezet soort verweer met betrekking tot het opleggen van de bewijslast. De doe het zelvers gaan daar vaak mee de mist in omdat zij de regels van het (proces)spel niet kennen. Ik heb soms schijnbaar hopeloze zaken kunnen winnen louter en alleen omdat de eisende partij geen stukken meer had waarop de vordering werd gebaseerd. Dat kon echter alleen maar doordat er op een specifieke wijze verweer werd gevoerd, iets wat nu eenmaal des advocaten is. Ik heb echter helaas ook kansrijke zaken verloren omdat de cliënt eerst zelf verweer had gevoerd en daarbij -juridisch gezien- zo had geblunderd dat dit in een later stadium door mij niet meer recht getrokken kon worden.

Mijn advies is dan ook: bezint eer gij begint. U kunt altijd eerst (gratis) advies vragen bij het Juridisch Loket als u bent gedagvaard of als u meent iets van iemand te vorderen te hebben. Ook zijn er diverse inloopspreekuren van advocaten in Amsterdam, waaronder dat van ons kantoor in de Amsterdamse Poort in Amsterdam Zuidoost. Weggooien kan dan altijd nog.

Advocaat:
Mr. Peter P. Klokkers


Plaats een reactie

Naam:
E-mail adres:
Reactie:
 
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
 info@bmkadvocaten.nl
T. +31 (0)20 535 22 22
F. +31 (0)20 535 22 32
Gebouw Sarphatiplaza
6e etage
Rhijnspoorplein 30
1018 TX Amsterdam
Postbus 16626
1001 RC Amsterdam