Actualiteiten

2 februari 2015

Vechtscheiding versus vrijheid van meningsuiting

Een Bekende Nederlander deed uitlatingen over zijn echtscheidingsperikelen via de sociale media en diverse weekbladen. Zo stond er onder andere in de Telegraaf Privé een stuk over de kinderalimentatie. Daarnaast zette hij foto's van zijn kinderen online via sociale media met negatieve onderschriften, gericht naar hun moeder. De ex-vrouw van deze Bekende Nederlander stelde dit niet op prijs en stapte naar de rechter. Al drie keer eerder heeft er een zitting plaatsgevonden over o.a. de contactregeling tussen partijen en de alimentatie.

In kort geding is besloten dat de man zich dient te onthouden van het doen van mededelingen aan derden over vertrouwelijke zaken op welke manier dan ook. Ook mag hij geen foto's van de kinderen plaatsen via sociale media zonder toestemming van de moeder.


De BN'er voerde in hoger beroep aan dat de beslissing inbreuk maakt op zijn vrijheid van meningsuiting. Sommigen, zullen het eens zijn met de BN'er. Zo hoorde ik recentelijk twee mensen discussiëren. Eén van de twee zei 'Ik mag zeggen wat ik wil, ik leef in Nederland en hier geldt vrijheid van meningsuiting.' Naar mijn indruk delen meerderen deze opvatting. Deze opvatting is niet volledig juist. Er geldt inderdaad vrijheid van meningsuiting in Nederland, in heel Europa zelfs, zie artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dit is een voorbeeld van een grondrecht. Wat niet iedereen weet is dat een grondrecht beperkt mag worden. Zo heeft het Hof in deze zaak gezegd dat de vrijheid tot het doen van uitlatingen over de echtscheidingsprocedure kan worden beperkt door artikel 29 van het Wetboek van Rechtsvordering. Hierin staat dat het verboden is om mededelingen te doen aan derden over zaken die op een terechtzitting met gesloten deuren zijn besproken.

Het hof heeft het beroep op de vrijheid van meningsuiting verworpen. De uitlatingen van de BN'er hebben namelijk betrekking op de persoonlijke levenssfeer van zijn ex-vrouw. Hierbij voert het Hof nog aan dat de man, wegens zijn bekendheid, veel publieke belangstelling wekt. Door het plaatsen van foto's van zijn kinderen, komen zij ook in de belangstelling. De Raad voor Kinderbescherming bracht een rapport uit waarin werd geadviseerd om de kinderen buiten de media te houden. Het Hof heeft dit advies opgevolgd. De foto's zijn inmiddels verwijderd. Zo ziet u maar weer, pas op met uitlatingen via de sociale media, dat kan zomaar een rechtszaak voorkomen.

Cheyenne van Altena

Bron:
Hof Amsterdam 9 december 2014, ECLI:NL:GHAMS:2014:5413


Plaats een reactie

Naam:
E-mail adres:
Reactie:
 
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)